http://www.kvab.be/news.aspx?ID=564 

Foto's Linda Vermeiren

Mee met Morgen: uitgave bij 75 jaar KVAB

 

Lijkt de gisteren nog aandoenlijk gedeclareerde liefde van onze Europese overheden voor wetenschap en kunst alweer bekoeld? Twijfelt de immer dartelende publieke opinie vandaag aan de voordelen van spitswetenschap en verbluffende kunst voor onze met supercomplexiteit en catastrofen bedreigde wereld?

Hoe zit dat feitelijk met genetische manipulatie, evolutiebiologie, nanotechnologie, in steile opmars verkerende superintelligente computers? Moet je resoluut de groene kaart trekken of kies je juist kritisch de kant der klimaatsceptici? IJlen we naar een gestuurde wereldeconomie? De wereld draait almaar door, jazeker, maar staat de zon dan zelf stil? Dijt het weerzinwekkend lege heelal uit of krimpt het juist in?

Wie wil niet volop genieten van vernieuwende hedendaagse muziek - maar komt niet verder dan de hits en toptiens van klassiek en pop? Heeft schilderkunst nog een toekomst; en een schilderij lezen: hoe doe je dat? Waarom reizen we overal rond, dorstig naar nieuw gebouwde kunsttempels vol voorwerpen en installaties die we per se willen begrijpen maar waar we geen weg mee kunnen?

In vijftig essays geeft de Academie aan al wie interesse heeft een rijkdom aan kennis, in duidelijke taal maar in grote verscheidenheid. In Mee met Morgen kijkt de lezer in de oneindige ruimte mee met de asteroseismoloog, de ruimtereiziger, de architect, de componist... Natuurlijk is er plaats voor het verleden en de toekomst daarvan, voor exacte wetenschap, voor verrassende ideeën: de hersenchirurg die de basis van toekomstige ontwikkelingen ook plaatst in het licht van oude filosofie, de nanowetenschapper die ijkt waar de hoogtechnologische vaart gevaar met zich meebrengt, de wetenschapper-ingenieur die schrijft over het wankelend vertrouwen in de wetenschapper... 

Bestellen

Mee met Morgen kan ofwel apart (€ 20), ofwel samen met de eerdere uitgave Aedes Academiarum (€ 40), ofwel samen met een genummerde prent van Panamarenko ('Studie, Bing Pod') besteld worden (€ 300).Aedes Academiarum handelt over de architectuurgeschiedenis van het Paleis der Academiën. U kan de bestelbrochure hier downloaden. U kan bestellen door de bestelbrochure in te vullen en op te sturen, ofwel door uw bestelling per mail door te geven aan This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it." style="color: #4682b4; border: none; outline: none;">This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..